Peste 2,9 milioane de copii și 208.000 de cadre didactice au început școala online în masă. Unitățile de învățământ din România sunt închise fizic, pentru a doua oară în ultimul an. 9 noiembrie 2020 este data la care autoritățile au decis să repete întocmai măsura luată în urmă cu 8 luni, pe 11 martie 2020. Timp de 30 de zile, în perioada 9 noiembrie – 9 decembrie, școlile vor fi închise fizic, iar predarea online va fi obligatorie chiar și la grădiniță și clasele primare.
”Să spunem că am putea înțelege că în urma creșterii exponențiale a infectărilor cu Sars-Cov-2, guvernul PNL s-a văzut nevoit să închidă, din nou, școlile, dar marea problemă este că în cele opt luni trecute de la ultima închidere nu s-a schimbat absolut nimic!”, consideră deputatul PSD Diana Tușa.
Peste tot în lume educația a fost afectată de pandemie, dar numai în România peste pandemia de coronavirus s-a suprapus și managementul dezastruos al Monicăi Anisie.
În martie, Orban și Anisie promiteau 250.000 de tablete școlare pentru a facilita școala online. La mai bine de 8 luni de atunci au fost livrate doar 43.000.
Diana Tușa
Conform unui sondaj realizat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, două treimi (66,2%) dintre cadrele didactice, practic doi din trei profesori, spun că au nevoie de cursuri de perfecţionare pentru a putea preda online. De asemenea, aproape jumătate (45,7%) afirmă că autorităţile nu au ajutat în niciun fel şcoala în această perioadă.
Ministerul Educației a solicitat, în weekend, o situație de la toate școlile și grădinițele din România în care să se prezinte câți copii nu au curent electric.
Da, această circulară a ministerului a venit cu mai puțin de 48 de ore înaintea intrării tuturor școlilor și grădinițelor în scenariu roșu. Opt luni de zile, ministrul Educației, Monica Anisie, nu a fost interesată de situația elevilor la nivel național, a crezut că un ”pepsiglass” rezolvă ușor orice situație.
”Niciodată diferențele sociale nu au fost mai vizibile în sistemul românesc de educație ca acum. Lipsa de interes a guvernului PNL și a președintelui Iohannis, fost cadru didactic, au dus conceptul prezidențial ”România educată” în derizoriu, făcându-l sinonim cu eșecul sistemului educațional”, conchide Diana Tușa.